- 9.00-20.00
- Mozna samemu upiec proziaka
MUZEUM MŁYNARSTWA I WSI
Opis
Zwiedzający mogą tu poznać nie tylko historię młynarstwa, ale również zrozumieć złożony proces mielenia zboża. To jedyne miejsce w Polsce, gdzie można zobaczyć kompletne linie technologiczne do czyszczenia i mielenia zboża w młynach z nowoczesnym napędem. Jednym z najbardziej wartościowych eksponatów jest gniotownik walcowy z lat trzydziestych XIX wieku, będący jednym z najstarszych w Polsce i Europie – pierwsze takie urządzenie powstało dopiero w 1815 roku. Dodatkowym atutem muzeum jest doskonale zachowany i bardzo fotogeniczny drewniany korpus budynku.
Muzeum organizuje warsztaty, na których można nauczyć się wypieku proziaków, rogalików, kapuśniaczków oraz bułeczek z kaszą gryczaną. Znajduje się tu także karczma serwująca regionalne potrawy, a wokół budynku rozmieszczono urządzenia rolnicze używane w gospodarstwach wiejskich w XIX i XX wieku.
W sierpniu w muzeum odbywa sie coroczne święto chleba